1 d’abril del 2010

No es un mon per a vells

Ahir, tot llegint l'article del Joan Barril «Tots som de cartró», a propòsit de l'apagada analògica, gaire be podia avançar l'escena que vindria a la tarda. Amb prou feines acabats de dinar, sento trucar la Nora (li conec la manera de trucar), la veïna del 6è. Es una senyora vídua, de més de vuitanta anys, llargs, que viu sola. Sense donar-me temps a saludar-la, amb la veu trencada i mig plorosa, m'agafa del braç:  

--Toni, ja sé que m'agafaràs mania i quan em vegis em fotràs escales avall, però es que no sé que he fet amb la tele i ara em surten unes lletres que no sé que diuen....
--Tranquil·la, dona ara...-- Nerviosa i atabalada no em deixa parlar.
--No et pensis; que abans de molestar-te he fet venir el de la botiga, i m'ha posat una capsa a la tele del quarto, però ara, la del menjador... Ai mare, perquè nostre senyor no s'hem va emportar quan va morir l'Agustí? Què hi faig jo en aquest mon, pobra de mi...?

S'atabala, em prou feines hi sent i el que sent no ho entén. L'agafo i ens en anem cap a casa seva.

Dit en poques paraules i per no allargar-me: a aquesta pobra dona li ha caigut el mon a sobre. Més ben dit, no li ha caigut, li han abocat. Te un televisor de 4 o 5 anys, que va comprar el seu marit abans de morir, amb TDT, i un altre d'antic, al quarto. El primer te un comandament ¡amb 25 o 30 botons! Fins ara només li calia saber engegar i parar, i seleccionar el canal amb els 9 botons numèrics, tal com feien amb l'Agustí, però ara, tant aviat li surten els canals de la radio com els analògics amb «unes lletres què no sé que diuen... ¡ai senyor!» Al quarto es pitjor: intento fer-li entendre que ha d'engegar amb el comandament antic i llavors buscar el canal amb el comandament nou de l'adaptador de la TDT, «ara be, si et surt aquesta pantalla estranya, prem aquest botó que diu "exit"»... en fi, un veritable drama. En Joan Barril ho descriu perfectament:
«...quan la tecnologia es nodreix dels hàbits de consum massiu, algunes persones no poden seguir i es van quedant aïllades i fins i tot estigmatitzades. Envoltats de manuals d’instruccions impresos en lletra minúscula i redactats amb l’argot més incomprensible, ¿no els estem dient a aquests avis supervivents de tantes coses que també ells seran només ciutadans de cartró?»
I més endavant acaba:
«La fi no sempre justifica els mitjans, sobretot quan aquests mitjans estableixen una clara frontera entre els nous invàlids i els que encara arribaran al pròxim invent. Després, els nous apòstols de la tecnologia punta es lamenten de l’anomenada «bretxa tecnològica». En la seva facúndia, no admeten que sobre aquesta bretxa s’han oblidat de construir ponts.»
Ahir vaig sentir dir a un d'aquests fatxendes, a què es refereix Barril, que:
  «Al adelantarnos dos años a Europa, además de crearse más de 40 mil empleos relacionados con la TDT, España se ha convertido en un referente tecnológico.»
Tal com ho llegiu, som un referent a Europa... ¡en bastir falles i decorats de cartró-pedra!. Els trens de rodalia no funcionen però tenim "Aves"; som capdavanters en fracàs escolar però quasi tots els nens tenen ordinador; no tenim tecnología propia però "ens avancem 2 anys" quan es tracta de importar-la. Això sí, l'esforç ha valgut la pena: feu un recorregut pels quaranta canals i escaig que teniu a la vostre disposició i ho podreu comprovar. "Noi, enchega la tele".

 I have always wished that my computer would be as easy to use as my telephone. My wish has come true. I no longer know how to use my telephone.
- Bjarne Stroustrup, the designer and original implementer of C++

10 comentaris:

  1. Crec que el nombre de canals i de noves opcions que ofereix la TDT creix al mateix ritme que les meves poques ganes de veure la tele.

    ResponElimina
  2. Em sembla que aquí podríem empatar, Allau. (No m'agrada fer apostes massa arriscades)

    ResponElimina
  3. I jo em pregunto:Cal que el carai de TDT sigui tan complicat? sobretot per a la gent gran que és qui més en consumeix! em sembla d' una crueldat terrible.Tan fàcil com els era abans "enchegar la tele".

    ResponElimina
  4. Cada vegada més canals i tots iguals de dolents. No sé. Estic a casa d'uns familiars a l'estranger i és una passada el tipus de vida que fan. Passada en el sentit de poc recomanable. Els nens tot el dia a l'habitació amb la seva tele. Com sigui, Brian, el teu títol és el referent: no és País per a vells. La societat de la informació genera noves desigualtats: els conectats i els deconectats. Però aquells iaios i iaies hauríen de tenir una consideradció. Si fa no fa em trobo sovint amb el problema que planteges. Segur que si les pensions fossin més altes i tinguessin poder adquisitiu més elevat, pensaríem amb ells

    ResponElimina
  5. En el fons es el que tants cops em comentat, el consum com un fi en sí mateix i no com un mitjà. Com deia en Galbraith: "es un fet extravagant que la producció sigui més necessària pels llocs de treball que proporciona que per els bens i serveis que abasteix". Perquè el servei que proporcionen la majoria dels nous canals-brossa no se'l creu ningú.

    ResponElimina
  6. Sorpren que homes "progressistes" com el Barril o del món de la tecnologia com tu escriguin criticant aquestes coses. El cert és que aquests muntatges ja cansen. A mi els costa enganyar-me: No tinc mòbil perquè no em fa falta i no em van enredar quan em van dir que els CD eren millor que el vinil -que ara s'ha demostrat mentida-.

    ResponElimina
  7. Según las últimas estadísticas, los jovenes han desertado de la televisión. Su reino de ocio es la red. Está el fenómeno de las series adocenadoras para adolescentes, pero será un fenómeno que pasará pronto. Sobrevivirá sobre toodo entre las chicas, porque parece que están hechas y pensadas para ellas, pero tienen los dias contados.
    Eso es lo peor de la red, que de ningún modo ha servido para atraer a las nuevas generaciones al mundo de la reflexión, del pensamiento crítico, del arte, de la ciencia, del cine...
    Los viejos lo hemos de mirar como una poderosa herramienta de alienación, aunque para nosotros lo sea de liberación...

    ResponElimina
  8. Criteri: a mi em sorprèn que equiparis progressista, o del món de la tecnologia, amb babau.

    Juan: se confunde el continente con el contenido: la televisión, los ordenadores... incluso los libros, pueden servir para cultivar el espíritu o para hundirse en la miseria moral y física; depende del uso que se les dé.

    ResponElimina
  9. Brian: La TDT forma parte de otra estafa más que nos han colado, si uno puede ver su viejo televisor analógico comprándose un simple adaptador para la señal de TDT, nada impide, tegnologicamente hablando,el poder instalar un adaptador en una antena colectiva y así ahorrarse la compra de adaptadores individuales o lo que es peor, que los viejos televisores acaben en la basura, es lamentable la forma cómo nos llevan al huerto, la forma cómo se ríen de nosotros.

    ResponElimina
  10. todo funciona igual, primero se crea el producto y despues la necesidad....el coche electrico no hay demanda pero tranquilos ya manipularan para hacerlo necesario...Es una aberración, solo es viable economicamente el coche hibrido.
    Galbraith: "es un fet extravagant que la producció sigui més necessària pels llocs de treball que proporciona que per els bens i serveis que abasteix" Solo te puedes fiar de organismos fiables, que lo demuestran despues de 10 años sin fallos ni direccionamientos...como..
    Las advertencias del BPI, se deben de tener en cuenta, es la única institución internacional que tiene unos diagnósticos acertados, por lo menos desde 1987, que nos advertía de las turbulencias y de las medidas con reformas que eran necesarias tomar ,para evitar una crisis, que al final tenemos en la actualidad y que comprometen una década en el crecimiento de varios países.

    The future of public debt: prospects and implications, March 2010 http://www.bis.org/publ/work300.pdf?noframes=1

    Working Papers No 300
    Este seguro que no se los mira…



    Jose Blanco “ acusa a los analistas de no haber sido capaces de pronosticar la gorda que se nos venia encima”

    ResponElimina